paheli

paheli

Kucharz
[Przepisów: 9]

Babeczki daktylowe z sosem karmelowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne babeczki z jeszcze lepszym sosem!

Babeczki daktylowe z sosem karmelowym

Składniki:

Babeczki daktylowe z sosem karmelowym

 

  • Składniki – babeczki:
  • 180 g pokrojonych daktyli
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 ml gorącej wody
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Składniki – sos:
  • 300 g ciemnego cukru muscovado
  • 50 g masła
  • 250 g śmietany 36%

Sposób przygotowania:

Babeczki daktylowe z sosem karmelowym
Wykonanie – babeczki: 1.Daktyle mieszamy z sodą, dodajemy wodę. Mieszamy dopóki soda się nie rozpuści. Odstawiamy na 15-20 minut. 2.Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy mąkę, mieszamy. 3.Łączymy składniki z punktu 1 i 2. Napełniamy foremki do muffinek i pieczemy 30-35 minut w temperaturze 190°C.Wykonanie – sos: Wszystkie składniki gotujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepłym sosem polewamy babeczki.