eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babeczki Eli z wątróbką drobiową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wytrawne,kruche babeczki faszerowane wątróbką usmażoną z cebulką.

Babeczki Eli z wątróbką drobiową

Składniki:

Babeczki Eli z wątróbką drobiową

 

  • szklanka=250 ml

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki Eli z wątróbką drobiową
Schłodzoną margarynę zetrzeć do miski na tarce z dużymi oczkami.Do margaryny dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto.Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Foremki wysmarować margaryną.Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki.Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,około 20 minut.Lekko wystudzone babeczki wyjąć z foremek i ostudzić.
Obraną cebulę posiekać.Wątróbkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,oczyścić z błon i tłuszczu.Wątróbki obtoczyć w mące.W głębokiej patelni rozgrzać olej,włożyć wątróbkę,cebulę,dodać liście laurowe,ziele angielskie i smażyć aż wątróbka nie będzie surowa. Przyprawić wątróbkę solą i pieprzem do smaku pod koniec smażenia..Do ciepłych babeczek wyłożyć wątróbkę i udekorować listkami pietruszki.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka