szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki kakaowe jemiołki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kakaowe babeczki śiwątecznie ozdobione.

Babeczki kakaowe jemiołki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki kakaowe jemiołki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g cukru
  • zielony lukier plastyczny
  • kolorowe drażetki (u mnie m&ms)
  • cukier puder
  • ser mascarpone

Sposób przygotowania:

Babeczki kakaowe jemiołki
Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia. Osobno mieszamy jajka z jogurtem i olejem. Do składników suchych dodajemy wymieszane składniki mokre i całość mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto nakładamy do papilotek lub foremek, do wysokości 3/4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wbijając patyczek, jeśli będzie suchy to babeczki są upieczone. Z serka mascarpone i cukru pudru robimy gęsty lukier, którym smarujemy ostudzone babeczki. Listki wycinamy z lukru plastycznego i układamy na babeczkach. Na każdej ukłądamy po 3 drażetki.
Babeczki kakaowe jemiołki
W jedenj misce mieszamy składniki suche a w drugiej mokre
Babeczki kakaowe jemiołki
Mieszamy składniki suche z mokrymi do połączenia
Babeczki kakaowe jemiołki
Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek
Babeczki kakaowe jemiołki
Babeczki smarujemy lukrem lub kremem a listki wycinamy z lukru plastycznego