mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Babeczki kruche z winogronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, kruchutkie babeczki z budyniowym kremem i winogronem

Babeczki kruche z winogronem

Składniki:

Babeczki kruche z winogronem

 

  • Ciasto:
  • ½ kostki margaryny (125 g)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • białe winogrona do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki kruche z winogronem
Winogrona myję, osuszam. Ciasto na babeczki: Mąkę przesiewam, łączę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wsypuję mąkę, dodaję margarynę i jajko. Wszystko dokładnie mieszam. Zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywczą i odkładam na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smaruję margaryną lub masłem i obsypuję mąką. Schłodzone ciasto wałkuję cienko i wylepiam nim foremki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut w 200*C. Przed wyjęciem z foremek babeczki lekko studzę. W tym czasię robię nadzienie: Gotuję budyń na mleku z cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzone babeczki nadziewam ostudzonym budyniem śmietankowym,, dekoruję połowkami winogron i podaję.