Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Babeczki podwójnie borówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na proste w wykonaniu babeczki. Krem można zastąpić np. polewą z serka śmietankowego lub innym ulubionym.

Babeczki podwójnie borówkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki podwójnie borówkowe

 

  • ciasto:
  • 250g mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • jajko
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • ok. ¼ szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • 300ml mleka
  • krem do tortów waniliowy dowolnej firmy (u mnie Delecta)
  • borówki amerykańskie
  • 2 kostki mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Babeczki podwójnie borówkowe
W misce wymieszać suche składniki – mąkę, kakao i cukier. Następnie połączyć z mokrymi składnikami – mlekiem, olejem i rozmieszanym jajkiem. Masę przekładać do papilotek, na powierzchni ciasta ułożyć po kilka borówek. Piec babeczki ok. 20 minut w 180 st. C. Odstawić do ostudzenia. KREM: Zimne mleko zmiksować na szybkich obrotach. Dekorować zimne babeczki łyżeczką lub szprycą. Na wierzchu poukładać borówki amerykańskie. Na babeczki zetrzeć na tarce czekoladę. Całość schłodzić.
Babeczki podwójnie borówkowe
Po upieczeniu muffinki odstawić do ostudzenia.
Babeczki podwójnie borówkowe
Przygotowany krem rozsmarować łyżeczką na muffinkach.
Babeczki podwójnie borówkowe
Rozłożyć borówki amerykańskie na powierzchni kremu.