Sposób przygotowania:
Babeczki stracciatella
Mąkę , proszek do pieczenia, sodę , cukier, cukier waniliowy i sól mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy jogurt i olej. Miksujemy na gładką masę. Łączymy składniki suche z mokrymi, delikatnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.30min. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki ale nie wyjmujemy z papilotek , mogły by się pokruszyć. Pozostawiamy je w papilotkach do wystygnięcia. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do garnczka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia . Wystudzone babeczki maczamy w polewie i obsypujemy kolorową posypką.
marietta