Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Babeczki z cebulowo- czekoladowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coraz bardzie modne robią się połączenia no czekolady z chili. A czy ktoś próbował czekolady ze smażoną cebulką? Jeśli nie, szczerze polecam.

Babeczki z cebulowo- czekoladowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z cebulowo- czekoladowym nadzieniem

 

  • ciasto: 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 80 g margaryny
  • oraz: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka cukru pudru
  • 100 g smażonej cebulki
  • papierowe ręczniki
  • foremki do babeczek

Sposób przygotowania:

Babeczki z cebulowo- czekoladowym nadzieniem
Ze składników zrobimy ciasto. Szybko aby tłuszcz zbytnio się nie ogrzał i ciasto nie straciło na swojej kruchości. Jak się ciasto zbije w kulę, wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy placek grubości 3 - 4 mm, wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki. Dziurawimy widelcem, aby się nie podniosły. Wkładamy do piekarnika 180 stopni i pieczemy 20 - 25 min aż się zarumienią. Na drugą blachę wysypujemy smażoną cebulkę i wkładamy do piekarnika na 5 min. Aby się zagrzała i stała bardziej chrupka. Gorącą cebulę wysypujemy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W wodnej kąpieli rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i cukier puder. Zimne babeczki napełniamy cebulą i obficie polewamy czekoladą. Odstawiamy do stężenia.
Babeczki z cebulowo- czekoladowym nadzieniem
Do mąki dodajemy zimny tłuszcz i miksujemy lub szybko zagniatamy dłońmi.
Babeczki z cebulowo- czekoladowym nadzieniem
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Babeczki z cebulowo- czekoladowym nadzieniem
Cebulę podgrzewamy w piekarniku i osuszamy na ręczniku. Dzięki temu będzie odtłuszczona i bardziej chrupiąca.
Babeczki z cebulowo- czekoladowym nadzieniem
Niby dwa odległe smaki, a w połączeniu ze sobą tworzą bardzo ciekawą przekąskę.