anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Babeczki z lemon curd i kremem mascarpon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche i delikatne babeczki wypełnione kremem cytrynowym i kremem z serka mascarpone

Babeczki z lemon curd i kremem mascarpon

Składniki:

Babeczki z lemon curd i kremem mascarpon

 

  • CIASTO:
  • mąka krupczatka 280 gramów
  • masło, chłodne 200 gramów
  • cukier puder 0.5 szklanki
  • żółtka 2 sztuki
  • LEMON CURD:
  • sok wyciśnięty z cytryn 0.5 szklanki
  • skórka otarta z cytryny 1 sztuka
  • żółtko 1 sztuka
  • Jajko 1 sztuka
  • cukier 100 gramów
  • mąka ziemniaczana 0.5 łyżeczki
  • masło 0.5 łyżeczki
  • KREM MASCARPONE:
  • serek mascarpone 100 g
  • śmietana kremówka 60 g
  • cukier puder 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z lemon curd i kremem mascarpon
CIASTO: wszystkie składniki posiekaj nożem, szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Foremki do babeczek dokładnie wysmaruj masłem. Ciastem wylep foremki. Piecz 15 minut w temperaturze 180*C. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce kuchennej.
LEMON CURD: wszystkie składniki /oprócz masła/ zagototuj w rondelku, często mieszając. Pogotuj 2 minuty. Zmiksuj blenderem. Dodaj masło i znów gotuj 2 minuty, ciągle mieszajac. Wystudź.
KREM MASCARPONE: ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Bitą śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone, zmiksuj.
Do ostudzonych babeczek nakładaj po 1 łyżce kremu cytrynowego i po 1 łyżce kremu mascarpone. Udekoruj owocami np. mandarynkami i bananami.
UWAGA: jeśli ci zostanie krem cytrynowy, to możesz go przechowywać w lodówce do 7 dni.