Sposób przygotowania:
Babeczki z lemon curd i kremem mascarpon
CIASTO: wszystkie składniki posiekaj nożem, szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Foremki do babeczek dokładnie wysmaruj masłem. Ciastem wylep foremki. Piecz 15 minut w temperaturze 180*C. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce kuchennej.
LEMON CURD: wszystkie składniki /oprócz masła/ zagototuj w rondelku, często mieszając. Pogotuj 2 minuty. Zmiksuj blenderem. Dodaj masło i znów gotuj 2 minuty, ciągle mieszajac. Wystudź.
KREM MASCARPONE: ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Bitą śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone, zmiksuj.
Do ostudzonych babeczek nakładaj po 1 łyżce kremu cytrynowego i po 1 łyżce kremu mascarpone. Udekoruj owocami np. mandarynkami i bananami.
UWAGA: jeśli ci zostanie krem cytrynowy, to możesz go przechowywać w lodówce do 7 dni.
LEMON CURD: wszystkie składniki /oprócz masła/ zagototuj w rondelku, często mieszając. Pogotuj 2 minuty. Zmiksuj blenderem. Dodaj masło i znów gotuj 2 minuty, ciągle mieszajac. Wystudź.
KREM MASCARPONE: ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Bitą śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone, zmiksuj.
Do ostudzonych babeczek nakładaj po 1 łyżce kremu cytrynowego i po 1 łyżce kremu mascarpone. Udekoruj owocami np. mandarynkami i bananami.
UWAGA: jeśli ci zostanie krem cytrynowy, to możesz go przechowywać w lodówce do 7 dni.