Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Babeczki z masa czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne i sliczne babeczki czekoladowe

Babeczki z masa czekoladową

Składniki:

Babeczki z masa czekoladową

 

  • Ciasto:
  • 25 dkg mąki
  • 12 dkg masła
  • 12 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/3 proszku do pieczenia
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • Powidła śliwkowe
  • Rodzynki w czekoladzie
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z masa czekoladową
Posiekać tłuszcz z mąką, utrzeć żółtka z cukrem i złączyć z mąka, dodać resztę składników. Urobić kruche ciasto. Wylepić foremki, do środka włożyc budyń (ugotowac, aby był dość gęsty). Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut. żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Babeczki posmarowac powidłami śliwkowymi, następnie nałożyć masę. Na wierzch każdej babeczki połozyć rodzynki. Zrobić wzorki polewą.