Sposób przygotowania:
Babeczki z owocami kiwi
KRUCHE CIASTO:
Wyrobić mąkę ze schłodzonym utartym tłuszczem, jajkiem, cukrem i solą na jednolitą masę. Włożyć ciasto do miski, odstawić na 1/2 godziny do lodówki.
PTYSIOWE CIASTO:
Zagotować w garnku 1/2 szklanki wody z solą, cukrem i tłuszczem. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, wsypać na wrzątek.Mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia, dodać jedno jajko. Ostudzić ciasto, dodać pozostałe jajka. Rozwałkować kruche ciasto na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka o średnicy 10 cm. Ułożyć spody babeczek na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blasze. Napełnić szprycę ciastem ptysiowym, wycisnąć na każdym spodzie brzeg z ciasta. Piec babeczki przez 1/2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stop. C. Ostudzić. Obrać kiwi, pokroić na plasterki. Napełnić babeczki łyżką konfitury, przykryć plasterkami kiwi. Zagotować 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru. Dodać polewę do tortów, rozmieszać, zagotować. Posmarować owoce polewą, ostudzić. Babeczki podawać ze śmietaną.
Wyrobić mąkę ze schłodzonym utartym tłuszczem, jajkiem, cukrem i solą na jednolitą masę. Włożyć ciasto do miski, odstawić na 1/2 godziny do lodówki.
PTYSIOWE CIASTO:
Zagotować w garnku 1/2 szklanki wody z solą, cukrem i tłuszczem. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, wsypać na wrzątek.Mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia, dodać jedno jajko. Ostudzić ciasto, dodać pozostałe jajka. Rozwałkować kruche ciasto na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka o średnicy 10 cm. Ułożyć spody babeczek na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blasze. Napełnić szprycę ciastem ptysiowym, wycisnąć na każdym spodzie brzeg z ciasta. Piec babeczki przez 1/2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stop. C. Ostudzić. Obrać kiwi, pokroić na plasterki. Napełnić babeczki łyżką konfitury, przykryć plasterkami kiwi. Zagotować 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru. Dodać polewę do tortów, rozmieszać, zagotować. Posmarować owoce polewą, ostudzić. Babeczki podawać ze śmietaną.