jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babeczki z owocami kiwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczne babeczki do małej czarnej

Babeczki z owocami kiwi

Składniki:

Babeczki z owocami kiwi

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru
  • sól- szczypta
  • mąka- do posypania
  • tłuszcz - do blachy
  • CIASTO PTYSIOWE:
  • 8 dag mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 3 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól- szczypta
  • DEKORACJA:
  • 3 owoce kiwi
  • 6 łyżek konfitury agrestowej
  • 1/2 opakowania przezroczystej polewy do tortów
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki z owocami kiwi
KRUCHE CIASTO:
Wyrobić mąkę ze schłodzonym utartym tłuszczem, jajkiem, cukrem i solą na jednolitą masę. Włożyć ciasto do miski, odstawić na 1/2 godziny do lodówki.
PTYSIOWE CIASTO:
Zagotować w garnku 1/2 szklanki wody z solą, cukrem i tłuszczem. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, wsypać na wrzątek.Mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia, dodać jedno jajko. Ostudzić ciasto, dodać pozostałe jajka. Rozwałkować kruche ciasto na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka o średnicy 10 cm. Ułożyć spody babeczek na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blasze. Napełnić szprycę ciastem ptysiowym, wycisnąć na każdym spodzie brzeg z ciasta. Piec babeczki przez 1/2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stop. C. Ostudzić. Obrać kiwi, pokroić na plasterki. Napełnić babeczki łyżką konfitury, przykryć plasterkami kiwi. Zagotować 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru. Dodać polewę do tortów, rozmieszać, zagotować. Posmarować owoce polewą, ostudzić. Babeczki podawać ze śmietaną.