szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Babeczki z serem, żurawiną i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Małe kuszące pyszności z nadzieniem serowym z żurawiną, a z wierzchu z płatkami migdałowymi.

Babeczki z serem, żurawiną i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z serem, żurawiną i migdałami

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z serem, żurawiną i migdałami
Zaczynamy od zagotowania w garnuszku śmietany z miodem i z 20 g cukru. Ciągle mieszając gotować 2 minuty, następnie dodać płatki migdałowe i połowę żurawiny i gotować kolejną minutkę. Odstawić do wystudzenia. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem, oraz aromatem rumowym. Gdy masa będzie gładka wmieszać resztę żurawiny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkami, resztą cukru, olejem i jogurtem. Do foremek nakładać po łyżce ciasta na dno, następnie po łyżeczce nadzienia serowego i ponownie przykryć ciastem. Z wierzchu smarujemy babeczki przygotowaną wcześniej masą z migdałami i żurawiną. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.
Babeczki z serem, żurawiną i migdałami
W rondelku zagotować śmietanę cukier miód dodać migdały i zurawinę
Babeczki z serem, żurawiną i migdałami
Ser wymieszać z cukrem pudrem i żurawiną
Babeczki z serem, żurawiną i migdałami
Do foremek na dno nakładamy po łyżce masy
Babeczki z serem, żurawiną i migdałami
na to łyżeczkę sera z żurawiną i przykrywamy kolejną porcją ciasta