alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka białkowa - wielkanocne jajko

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Babka z białek z mandarynkami. Po przekrojeniu bardzo przypomina jajko sadzone jest to świetna propozycja na wielkanocne wypieki.

Babka białkowa - wielkanocne jajko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka białkowa - wielkanocne jajko

 

Sposób przygotowania:

Babka białkowa - wielkanocne jajko
Zimne białka ubić na sztywno. Dosypywać po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Dodać rozpuszczone letnie masło, aromat pomarańczowy i ponownie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do formy, ułożyć obrane mandarynki na całej długości formy, wyłożyć resztę ciasta i wyrównać powierzchnię. Piec w 160 st z termoobiegiem około 30-40 min. Forma 30*10 cm wysmarowana i wysypana bułką tartą. Po upieczeniu wyjąć z pieca odczekać z 10 minut, wyjąć z formy i studzić na kratce.
Babka białkowa - wielkanocne jajko
białka ubić z cukrem wymieszać z pozostałymi składnikami
Babka białkowa - wielkanocne jajko
połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej formy
Babka białkowa - wielkanocne jajko
na cieście ułożyć na całej długości obrane mandarynki
Babka białkowa - wielkanocne jajko
na mandarynki wyłożyć resztę ciasta i wyrównać powierzchnię