alicjab312

alicjab312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste ciasto na niedzielę

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 dag masła
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Masło roztopić i ostudzić .Jajka utrzeć z cukrem . Dodać masło , potem mąkę zwykłą i ziemniaczaną , proszek do pieczenia , aromat i skórkę cytrynową .Dobrze wymieszać .Wysmarować masłem długa foremkę do keksu i obsypać bułką tartą . Włożyć ciasto .Piekarnik rozgrzać do 180 * - wstawić ciasto i piec ok.1 godziny aż wierzch ciasta będzie lekko brązowy. Sprawdzić patyczkiem do ciasta czy jest upieczone . Wyjąć foremkę i ostudzić .Można polukrować albo posypać cukrem pudrem .