Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polać lukrem ciasto.

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Cytrynę sparzyć zetrzeć skórkę, pokroić, wycisnąć sok.Masło utrzeć z cukrem, wbić jaja, dodać żółtka, 2 łyżki mąki, skórkę i sok z cytryny( 3 łyżki soku zostawić do lukru) dalej ucierać.Pozostałą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem, dodać do ciasta. Migdały zemleć, połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tarta, ciasto przełożyć do wąskiej formy, piec godzinę i 15 minut w temp. 180C