Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa
1.Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru,dodajemy 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mlek.Mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, 2.żółtka solimy i rozcieramy do białości w makutrze z cukrem i wnętrzem przeciętej na pół laski wanilii, 3.Do miski przesiewamy mąkę,wlewamy podrośnięte drożdże(garnuszek należy przepłukać resztą mleka i też wlać do mąki),dodajemy utarte żółtka i wyrabiamy energicznie,aż ukażą się pęcherzyki i ciasto zacznie odstawać od ręki.Wówczas stopniowo wlewamy roztopione ciepłe masło,jeszcze raz wyrabiamy ciasto,wsypując pod koniec bakalie.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, 4.Gdy ciasto podrośnie,rękami natłuszczonymi masłem przekładamy je do dwóch form na babki nasmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką(ciasta nie więcej niż do 1/3 wysokości formy).Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, 5.Gdy baby osiągną 2/3 wysokości formy,smarujemy je rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni,pieczemy 40-50 min.Gdy ostygną,wyjmujemy z formy posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.