Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa
Rodzynki umyć i moczyć 30 min w ciepłej wodzie. Do mleka dodać łyżeczkę cukru, wymieszać, wsypać pokruszone drożdże, odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypać 1/3 mąki, wlać mleko z drożdżarni, wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu, aż rozczyn zacznie rosnąć. Zółtka utrzeć do białości z cukrem i szczyptą soli, dodać do rozczynu, wsypać resztę mąki, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki. Pod koniec wlać roztopione masło, wyrabiać dalej, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, włożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem (formę do babki na pełnić ciastem tylko do połowy), nakryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni całą formę, na grzać piekarnik do temperatury 180°C, wstawić je do piekarnika i piec 40—50 min. Po ostudzeniu wyjąć babę z formy i polać lukrem.
Gość
tylko pojdziesz to wszedzie wszystkie rodzaje ciast polewane są tym cholernym
lukrem,przez co ciasto traci cały smak.Efekt jest taki że jeśli chcesz zjeść z
cukierni pączka to trzeba uprzednio zeskroba te. luker.
msewka