Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wychodzi jak prawdziwa wloska babka

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Drożdże rozpuścić z mlekiem i łyżką cukru i maki. Zostawić aż rozczyn się powiększy. Wsypać mąke, budyń do dużej miski. Margarynę rozpuścic i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn. Wbic całe jajko i 2 żółtka, wlac margarynę i dobrze wyrobić. Wierzch posypac maka (troszkę). Poczekać aż ciasto wyrośnie przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu wsypac rodzynki. Włożyć do formy piec 40-45 minut w temp. 160 stopni. Można pokukrowac lub posypac cukrem pudrem.