Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa.
Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn. Mieszamy wszystko i przykrywamy ściereczka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąkę, cukier, jajko i żółtka, miksujemy razem i odstawiamy w ciepła miejsce znów przykryte. Tak trzymamy ok godzinę. Potem, kiedy znów podwoi objętość,wyrabiamy z rodzynkami, wkładamy ciasto do formy, którą wczesniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Zostawiamy do wyrośnięcia ok 1/2 godziny, następnie pieczemy w 180 stopniach. Z cukru pudru, odrobiny barwnika i wody gotujemy lukier, którym polewamy gotowe już ciasto.
darmiona
evita0007
. . .też bym spróbowała ale znając siebie to mi nie wyjdzie :((
katarzyna s.
wyjdzie! ona zawsze wychodzi!