katarzyna s.

katarzyna s.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Babka drożdżowa.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli nie umiesz piec ciast drożdżowych - to coś dla Ciebie.

Babka drożdżowa.

Składniki:

Babka drożdżowa.

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa.
Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn. Mieszamy wszystko i przykrywamy ściereczka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąkę, cukier, jajko i żółtka, miksujemy razem i odstawiamy w ciepła miejsce znów przykryte. Tak trzymamy ok godzinę. Potem, kiedy znów podwoi objętość,wyrabiamy z rodzynkami, wkładamy ciasto do formy, którą wczesniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Zostawiamy do wyrośnięcia ok 1/2 godziny, następnie pieczemy w 180 stopniach. Z cukru pudru, odrobiny barwnika i wody gotujemy lukier, którym polewamy gotowe już ciasto.