Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne ciasto na jesienny podwieczorek

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

  • 50 dag mąki ,
  • 13dag masła ,
  • 15 dag cukru ,
  • 5 żółtek,
  • 6 dag drożdży,
  • szklanka mleka ,
  • cukier waniliowy,
  • tłuszcz do formy,
  • 1/2płaskiej łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Z łyżki mleka ,cukru ,drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.Żóltka utrzeć z cukrami , solą i masłem .Dodawać stopniowo mąkę i ciepłe mleko, wyrobić ,dodać rozczyn i jeszcze raz wyrobić.Pozostawić w cieple ,przykryte ściereczką do wyrośnięcia.Wyłożyć do formy do 1/3 wysokości i jeszcze raz poczekać aż ciasto wyrośnie.Upiec na złoty kolor.Posypać cukrem pudrem.Uwaga, ciasto drożdżowe wymaga mąki dobrej jakości.