Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe. Do mleka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20 minut). Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, następnie wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięte drożdże i olej. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy je na ok 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy powidłami wymieszanymi z cynamonem. Całość zwijamy w rulon i przekładamy do przygotowanej tortownicy (o średnicy 22 cm). Z wierzchu robimy kilka nacięć ciasta, a następnie smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.