mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Babka drożdżowa z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna babka na codzień i od święta

Babka drożdżowa z kruszonką

Składniki:

Babka drożdżowa z kruszonką

 

  • ½ kg mąki
  • 70 g margaryny zwykłej- roztopionej i schłodzonej
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl, mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • dwie garście rodzynków.
  • Dodatkowo:
  • Jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z kruszonką
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej, do ciepłego wykruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Delikatnie łączymy składniki i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, margarynę, rodzynki i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Blachę „babkową” natłuszczamy i wykładamy wyrośniętym ciastem ( z podanych składników zrobimy 2 babki), zostawiamy kawałek ciasta, do zrobienia kruszonki. Wyłożone na blachę ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem. Na wierzch kruszymy lub trzemy na grubej tarce odstawione wcześniej ciasto. Pieczemy w temp. 210 st przez 45 minut.