Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z kruszonką
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej, do ciepłego wykruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Delikatnie łączymy składniki i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, margarynę, rodzynki i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Blachę „babkową” natłuszczamy i wykładamy wyrośniętym ciastem ( z podanych składników zrobimy 2 babki), zostawiamy kawałek ciasta, do zrobienia kruszonki. Wyłożone na blachę ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem. Na wierzch kruszymy lub trzemy na grubej tarce odstawione wcześniej ciasto. Pieczemy w temp. 210 st przez 45 minut.