ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Babka drożdżowa z mieszanką keksową, rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka drożdżowa z rodzynkami, mieszanką keksową o aromacie pomarańczy jest bardzo smaczna, aromatyczna i doskonale smakuje na Wielkanocny deser.

Babka drożdżowa z mieszanką keksową, rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka drożdżowa z mieszanką keksową, rodzynkami

 

  • drożdże świeże 10 dag,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 6 sztuk "L",
  • masło stopione10 dag,
  • mąka tortowa 80 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • olejek pomarańczowy 1 porcja,
  • rodzynki sułtanki 100 gram,
  • mieszanka keksowa 100 gram,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • mleko 2 -3 łyżki,
  • posypka kolorowa - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z mieszanką keksową, rodzynkami

ETAP 1:

Babka drożdżowa z mieszanką keksową,rodzynkami
Drożdże dobrej jakości, świeże podstawa udanego ciasta.

Składniki temperatura pokojowa = Drożdże pokruszyć do misy robota, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka i dobrze rózgą lub łyżką rozmieszać, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.

ETAP 2:

Babka drożdżowa z mieszanką keksową,rodzynkami
Ciasto w robocie wyrabiane jest szybciej i dokładnie.

Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty.

ETAP 3:

Babka drożdżowa z mieszanką keksową,rodzynkami
Ciasto dać do miski większej aby dobrze wyrosło.

Następnie wlać stopione, letnie masło, olejek pomarańczowy, wsypać rodzynki, mieszankę keksową i dalej wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto z misy robota wyłożyć do miski większej aby dobrze wyrosło, miskę nakryć talerzem i zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Babka drożdżowa z mieszanką keksową,rodzynkami
Formy silikonowe nie trzeba smarować tłuszczem.

Formy z kominkiem silikonowe 28 cm i 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić i wyłożyć do foremek, zostawić na 15 minut.

ETAP 5:

Babka drożdżowa z mieszanką keksową,rodzynkami

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, wstawić formy i piec około 50 minut, babki w formach wystudzić.

ETAP 6:

Babka drożdżowa z mieszanką keksową,rodzynkami

Cukier puder dobrze wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier, polać babki i posypać kolorową posypką.