Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z szafranem
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. Szczyptę szafranu zalewam wrzątkiem, kubek przykrywam talerzykiem i odstawiam. Przygotowuję zaczyn : 1 łyżkę mąki, połowę ciepłego mleka, drożdże i łyżkę cukru mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce w misce przykrytej ściereczką. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaję żółtka utarte z cukrem na puszystą masę, resztę mleka,mąkę przesianą przez sitko, a na koniec roztopione i ostudzone masło, oraz szafran. Wyrabiam ciasto, przykrywam miskę ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładam ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i ponownie przykrywam i odstawiam na 20-30 minut. Piekę babkę w piekarniku nagrzanym do 180' do suchego patyczka.