kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babka dyniowa z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto jest zbliżone smakiem do ciasta marchewkowego lub wiewiórki. Jest delikatnie cynamonowe, wilgotne, z chrupiącymi orzechami laskowymi.

Babka dyniowa z orzechami laskowymi

Składniki:

Babka dyniowa z orzechami laskowymi

podstawowe

  • (na formę keksówkę)
  • 4 jajka M
  • 200 g cukru trzcinowego lub opcjonalnie białego
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki kefiru
  • 350 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki octu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • miąższu z dyni (starta na dużych oczkach, pokrojona w niedużą kostkę lub pół na pół)
  • ½ szklanki prażonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Babka dyniowa z orzechami laskowymi
Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby się nie przypaliły).

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Całe jajka (białka i żółtka) ubijamy mikserem z cukrem. 

Gdy całość się połączy i napowietrzy dodajemy po kolei olej, kefir, ocet oraz sypkie składniki: mąkę wymieszaną z sodą, solą i cynamonem. Na końcu dodajemy surowy miąższ dyni. 

W zależności od preferencji miąższ możemy zetrzeć na tarce, drobno posiekać lub obie te opcje pół na pół. Dokładamy przygotowane wcześniej orzechy laskowe (w całości lub lekko posiekane wg gustu).

Ciasto przekładamy do keksówki. 

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

Całość oprószamy cukrem cynamonowym.