joanna

joanna

Kucharz
[Przepisów: 5]

Babka górnicza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piec 40 minut w 180 stopniach celcjusza

Babka górnicza

Składniki:

Babka górnicza

 

  • pół kostki margaryny,
  • jedna szklanka cukru,
  • dwie szklanki mąki,
  • jedno jajko,
  • jedna szklanka mleka,
  • dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub marmolady,
  • dwie płaskie łyżeczki sody,
  • jedna łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Babka górnicza
Margarynę ucierać z cukrem, następnie dodać mąkę, jajko i mleko. Rozcierać tak długo aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Poczym dodać dżem lub marmoladę oraz sodę i rozcierać dalej. Na sam koniec dodać kakao. Po dokładnym rozmieszaniu składników ciasto przelać do formy korytkowej i wstawić do piekarnika na 40 minut.

Tagi:

jajko jajka