Sposób przygotowania:
Babka gotowana
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą i gładką masę. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do masy żółtkowej, stale ubijając. Dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii, wymieszać. Na końcu masę połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy do gotowania babki, szczelnie zamknąć. Na dnie dużego garnka położyć ściereczkę, włożyć formę, wlać tyle wrzącej wody, by forma z ciastem się nie przechylała i gotować około 70 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ostrożnie wyjąć formę z wody, ostudzić, wyjąć bakę. Czekoladę rozpuścić w garnuszku, lekko podgrzewając. Dodać margarynę, mieszać, aż składniki się połączą. Zastygającą polewą ozdobić babkę.