SUPERPRZEPIS

Babka herbaciano-miodowa

  • 99
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Babka herbaciano-miodowa Więcej zdjęć (2)

Babkę możecie upiec w dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki.

Składniki:

Babka herbaciano-miodowa

 

  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 2 saszetki/torebki herbaty (mocnej)
  • 150g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 100g miodu (płynnego)
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Opcjonalnie:

  • 1/2 łyżeczka imbiru, kilka kropel aromatu waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego

Ponadto do dekoracji:

  • cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka herbaciano-miodowa

Herbata:

Babka herbaciano-miodowa
Najlepiej użyć ocnej herbaty, aby babka miała intensywniejszy smak.

Herbatę należy zalać zagotowanym mlekiem i odstawić, aby całkowicie wystygła.

Masa:

Babka herbaciano-miodowa
Masy na babkę nie należy zbyt długo miksować.

Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem do puszystości i nadal miksując wbić jajka.
Następnie wlać miód i powoli oraz naprzemiennie dodać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko z herbatą.

Pieczenie i dekoracja:

Babka herbaciano-miodowa
Babkę należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy .
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu wyjąć z blaszki i udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem lub lukrem.