Sposób przygotowania:
Babka Jogurtowa - super prosta
Najważniejszą rzeczą jest KUBEK po jogurcie! To nim wszystko odmierzamy. Do miski wrzucamy jogurt naturalny a kubka używamy jako miarki do pozostałych produktów. Tak więc wsypujemy: 3 kubki mąki, 1,5 kubka cukru, 1 kubek oleju i jajka. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli do smaku. Dodojamy cukier waniliowy lub dowolny aromat (osobiście najbardziej lubię migdałowy). Wszystko razem mieszamy lub miksujemy (ok 5min). Kiedy ciasto jest gładkie i wszystkie składniki się połączyły wlewamy masę do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45-55min. Proponuję po 45min sprawdzić ciasto patyczkiem czy już się upiekło bo to zależy od piekarnika. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na deskę, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą i obsypujemy czym kto lubi (płatkami migdałowymi, kokosem). Życzę smacznego!
Wiks
doti1979
Na blaszkę do babki. Moja akurat jest prostokątna i ma 13/24 i głęboka na 7cm.
sharr
Polecam, smaczne;)