ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Babka kakaowa z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, łatwa, szybka babka ucierana kakaowa z orzechami jest bardzo lekka, aksamitna, smakuje wyśmienicie.

Babka kakaowa z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kakaowa z orzechami

 

  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • palma miękka 15 dag,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • mleko 13 łyżek,
  • orzechy włoskie łuskane 15 dag,
  • kakao 3 łyżki,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • woda gorąca 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z orzechami
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, dodać miękką palmę, wlać mleko i mikserem wszystkie składniki ucierać z 5 minut.

Do ciasta wsypać posiekane grubo orzechy włoskie, kakao i krótko połączyć składniki mikserem.

Forma silikonowa z kominkiem 25 cm, do formy wyłożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, babkę w formie dobrze wystudzić.

Cukier puder, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą i polać babkę nie za gęstym lukrem.
Babka kakaowa z orzechami
Wszystkie składniki ucieramy od razu mikserem.
Babka kakaowa z orzechami
Orzechy włoskie posiekane nie za drobno.
Babka kakaowa z orzechami
Forma silikonowa nie wymaga natłuszczenia.
Babka kakaowa z orzechami
Zamiast lukru można dać polewę czekoladową.