Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babka kakaowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babki to jedno z najbardziej popularnych ciast. Ja bardzo lubię kakaowo-cytrynowe.

Babka kakaowo-cytrynowa

Składniki:

Babka kakaowo-cytrynowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka kakaowo-cytrynowa
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy dodać kakao, do drugiej otartą skórkę z cytryny. Formę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ciasto jasne wyłożyć do formy, następnie wyłożyć ciasto ciemne, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godz.

Tagi:

jajko tarta jajka