Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Babka kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babka kokosowa z polewą z białej czekolady

Babka kokosowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka kokosowa

 

  • 200g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g białej czekolady
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka masła
  • łyżka mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa
Za pomocą miksera wymieszać masło, cukier i cukier waniliowy. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie należy dodać mąkę, szklankę wiórków kokosowych, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szklankę mleką i zmiksować na gładką masę. Masę przekładamy do formy na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej startymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stpni ok godziny. W tym czasie można przygotować polewę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodej dodając łyżkę mleka i łyżkę soku z cytryny. Polać gotowe, ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Babka kokosowa
Jak chcemy, żeby babka była cała pokryta polewą możemy zrobić polewę z podwójnej ilości składników
Babka kokosowa
Ta babka ma tylko jeden minus- znika z talerza bardzo szybko