dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Babka kokosowo-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna ale odrobine pracochłonna babka kokosowo - czekoladowa. Idealna na wielkanocny stół :)

Babka kokosowo-czekoladowa

Składniki:

Babka kokosowo-czekoladowa

 

  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyż wina słodkiego
  • 3 łyż mleka
  • 1 1/3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • dżem
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka kokosowo-czekoladowa

Krok 1:

Babka kokosowo-czekoladowa
Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniową dodajemy żółtka i wino.

Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i mleko.

Białka ubijamy z solą na sztywną pianą. Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Krok 2:

Babka kokosowo-czekoladowa
Do części ciasta dodajemy czekoladę i cynamon.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasto dzielimy na dwie części.

Do jednej części dodajemy czekoladę i cynamon. Dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Babka kokosowo-czekoladowa
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ciasto lekko mieszamy, aby powstał ciekawy wzór. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy. Smarujemy dżemem i oblewamy polewą czekoladową. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


Tagi:

ciasto babka