Sposób przygotowania:
Babka łaciata
Utrzeć masło i dodawać kolejno cukier, jaja, mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Pod koniec dodać zapach. Włożyć połowę ciasta do formy a do drugiej połowy dodać kopiatą łyżkę kakao i wymieszać na jednolitą masę. Następnie przelać masę kakaową do tej samej formy i piec 30-40 minut w 180st. Po upieczeniu wyjąć babkę i gorącą posypać cukrem pudrem albo ostudzić ciasto i polać polewą czekoladową. Aby zrobić polewę należy wlać mleko do garnka, następnie dodać masło, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając o doprowadzić do rozpuszczenia, zagotować. Najlepiej jeśli wylejemy ostudzoną polewę na ostudzone ciasto, potem posypujemy kokosem i przybieramy orzechami. Można sobie urozmaicić ciasto dodając do masy przed pieczeniem zmielone orzechy lub rodzynki. Smacznego!
czarownica
karita