joann

joann

Kucharz
[Przepisów: 9]

Babka łaciata

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto, które wychodzi zawsze i jest pyszne. Szybkie i łatwe do przygotowania:)

Babka łaciata

Składniki:

Babka łaciata

 

 

  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Babka łaciata
Utrzeć masło i dodawać kolejno cukier, jaja, mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Pod koniec dodać zapach. Włożyć połowę ciasta do formy a do drugiej połowy dodać kopiatą łyżkę kakao i wymieszać na jednolitą masę. Następnie przelać masę kakaową do tej samej formy i piec 30-40 minut w 180st. Po upieczeniu wyjąć babkę i gorącą posypać cukrem pudrem albo ostudzić ciasto i polać polewą czekoladową. Aby zrobić polewę należy wlać mleko do garnka, następnie dodać masło, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając o doprowadzić do rozpuszczenia, zagotować. Najlepiej jeśli wylejemy ostudzoną polewę na ostudzone ciasto, potem posypujemy kokosem i przybieramy orzechami. Można sobie urozmaicić ciasto dodając do masy przed pieczeniem zmielone orzechy lub rodzynki. Smacznego!