Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa
Przygotowanie:
Przesiać mąkę pszenną,zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.W makutrze utrzeć tłuszcz,dodając stopniowo po 1 żółtku i po 2-3 łyżki cukru.Z białek ubić pianę i dodać do ciasta,dosypując jednocześnie wymieszaną mąkę oraz mleko.Ciasto lekko wymieszać,podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao,a do drugiej skórkę cytrynową i sparzone,osączone rodzynki.Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy najpierw nałożyć jasne ciasto,a potem ciemne.Piec w średnio gorącym piekarniku ( 170.c) około 30 minut.
Przesiać mąkę pszenną,zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.W makutrze utrzeć tłuszcz,dodając stopniowo po 1 żółtku i po 2-3 łyżki cukru.Z białek ubić pianę i dodać do ciasta,dosypując jednocześnie wymieszaną mąkę oraz mleko.Ciasto lekko wymieszać,podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao,a do drugiej skórkę cytrynową i sparzone,osączone rodzynki.Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy najpierw nałożyć jasne ciasto,a potem ciemne.Piec w średnio gorącym piekarniku ( 170.c) około 30 minut.