Alis17

Alis17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Babka orzechowo-rumowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna babka orzechowo-rumowa na domowe przyjęcia.

Babka orzechowo-rumowa

Składniki:

Babka orzechowo-rumowa

 

  • 50 dag mąki,
  • 20 dag cukru,
  • 25 dag margaryny,
  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 20 dag kremu orzechowego(nutella),
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich,
  • 5 łyżek rumu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,

 

  • margaryna do posmarowania i tarta bułka do posypania formy,
  • lukier rumowy

Sposób przygotowania:

Babka orzechowo-rumowa
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. 3. Margarynę ucieramy na puszysty krem i łączymy z masa jajeczną. Dodajemy mleko i śmietanę. Po łyżce dodajemy również mąki, cały czas mieszając. 4. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną łączymy z rumem, a drugą z kremem orzechowym wymieszanym z mielonymi orzechami. 5. Formę do babki dokładnie smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Do formy przekładamy najpierw ciasto z rumem, a następnie krem orzechowy. Widelcem delikatnie (ruchem spiralnym) mieszamy obydwa ciasta. 7. Ciasto pieczemy 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. 8. Lekko przestudzoną babkę wyjmujemy z formy i lukrujemy.

Tagi:

jajko tarta jajka