jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka orzechowa z masą nugatową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyjątkowa babka orzechowa z masą nugatową na wyjątkowe okazje

Babka orzechowa z masą nugatową

Składniki:

Babka orzechowa z masą nugatową

 

  • 12,5 dag masła
  • 7,5 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sól - szczypta
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mleka
  • 25 dag masy nugatowej
  • 5 dag mielonych orzechów
  • 1 dag kokosowego tłuszczu
  • tłuszcz- do formy

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa z masą nugatową
Masło pokrojone na kawałki, cukier,cukier waniliowy i sól, utrzeć na puch. Dodać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. dodać 6 łyżek mleka, ciasto musi się powoli odrywać od łyżki. 20 dag masy nugatowej rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Połowę ciasta włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o długości 30 cm. Pozostałe ciasto utrzeć z nugatem, orzechami laskowymi i pozostałym mlekiem. Ciasto nugatowe włożyć do foremki na pierwszą warstwę. Widelec przeciągnąć ruchem spiralnym przez ciasto, aby kolory się przemieszały. piec w nagrzanym uprzednio piekarniku do 175 stop .C. przez 60-70 minut. Wyjąć z foremki i przestudzić. Rozpuścić pozostały nugat i tłuszcz kokosowy i polać nimi ciasto robiąc kratkę. Ciasto smakuje doskonale podawane z bitą śmietaną.