Sposób przygotowania:
Babka petynetowa czyli muślinowa
Drożdże rozkruszyć do mleka i dodać mąkę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puch w gorącej kąpieli wodnej(muszą zbieleć i zgęstnieć). Do masy żółtkowej dodajemy ziarenka laski wanilii (wanilię przecinamy wzdłuż i nożem zbieramy ziarenka) oraz rozczyn. Dodajemy również mąkę lekko ogrzaną i przesianą. Ciasto ubijamy mikserem na wysokich obrotach około 8-10 minut, wlewamy letnie masło i dalej ubijamy około 8 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek babkowych posmarowanych masłem (2 średniej wielkości). Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni aż babka wyrośnie (około 15 minut) po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170-180 stopni i pieczemy w zależności od wielkości około 50 minut. Baby wyjmujemy z foremek po lekkim przestudzeniu i zimne posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO! Baba petynetowa czyli muślinowa jest tradycyjną babą kuchni staropolskiej…..wtedy jednak wyrabiano ją ręcznie i czas jej wykonania był znacznie dłuższy. „Baba muślinowa jeśli udana jest pieczywem najwyższej rangi”- takie słowa znalazłam dołączone do przepisu.