cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Babka piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babka tradycyjna i bardzo popularna w okresie Świąt Wielkanocy.

Babka  piaskowa

Składniki:

Babka piaskowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa
Masło utrzeć z cukrem ,a następnie dodawać po jednym żółtku Pod koniec dodać sok z cytryny.Masę cały czas ucierać.

Mąki przesiać,połączyć z proszkiem i dodać do masy.

Ubić na sztywno pianę. Dodawać partiami do ciasta i lekko wymieszać.Gotowe ciasto wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 40 min./do suchego patyczka/.

Gotową babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Tagi:

jajko tarta jajka