Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka piaskowa wg Cukiereczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z tym przepisem pieczenie babki zajmie Wam dosłownie chwilką, babka jest przepyszna, bardzo puszysta i na pewno się uda.

Babka piaskowa wg Cukiereczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piaskowa wg Cukiereczka

 

  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 ½ szklanki cukru pudru,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • ¼ szklanki mleka,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • margaryna 250 g,

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa wg Cukiereczka
Babkę przygotowałam w formie o średnicy 21 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem pudrem, kolejno dodajemy margarynę. Do masy dodajemy proszek do pieczenia. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i mleko cały czas mieszając. Dodajemy również aromat waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z pozostałą masą. Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej porcję ciasta. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut, tzn. do suchego patyczka. Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Życzę smacznego :)
Babka piaskowa wg Cukiereczka
ółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem pudrem, kolejno dodajemy margarynę.
Babka piaskowa wg Cukiereczka
Do masy dodajemy proszek do pieczenia. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i mleko cały czas mieszając.
Babka piaskowa wg Cukiereczka
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z pozostałą masą.
Babka piaskowa wg Cukiereczka
Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej porcję ciasta.