Sposób przygotowania:
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Miękkie rodzynki wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (ok. 155 z termo obiegiem). Całe jajka ubić na jasny puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Partiami dodać przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Nie przerywając miksowania dodać stopione masło i ajerkoniak. Dobrze wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Masę przelać do przygotowanej foremki. Piec 45-50 minut do suchego patyczka. Przez kilka minut studzić w foremce, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną. Po całkowitym przestudzeniu polać lukrem i przybrać ulubionymi bakaliami.
misia14
zbysiowa
edytaha
Dziękuję Misiu :)
edytaha
Dziękuję Madziu :) Starałam się :)
jaNina
misia5
edytaha
Jasne Ninko :) Jesli lubisz babki piaskowe, to polecam, bo jest naprawdę smaczna :)
edytaha
Dziękuję Misiu, oczywiście że dostaniesz :):)
Ewa
edytaha
Dziękuję :)
kołczu
edytaha
Dziękuję Robercie :)
Rzeczywiście ciężko uwierzyć, dla mnie święta są na razie całkowitą abstrakcją :)