SUPERPRZEPIS

Babka piaskowa z ajerkoniakiem

  • 12
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Babka piaskowa z ajerkoniakiem Więcej zdjęć (5)

Podwójnie „jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku

Składniki:

Babka piaskowa z ajerkoniakiem

 

  • 20 dag masła + do wysmarowania foremki
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej + łyżeczka do rodzynek + do oprószenia foremki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miękkich rodzynek (w razie potrzeby namoczyć je i dobrze osączyć)
  • 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 100 ml ajekoniaku
  • kolorowy lukier
  • bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Miękkie rodzynki wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (ok. 155 z termo obiegiem). Całe jajka ubić na jasny puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Partiami dodać przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Nie przerywając miksowania dodać stopione masło i ajerkoniak. Dobrze wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Masę przelać do przygotowanej foremki. Piec 45-50 minut do suchego patyczka. Przez kilka minut studzić w foremce, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną. Po całkowitym przestudzeniu polać lukrem i przybrać ulubionymi bakaliami.
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Do zmiksowanej masy dodać oprószone mąką ziemniaczaną rodzynki.
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Ciasto przelać do przygotowanej foremki na babkę.
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Po upieczeniu zostawić na kilka minut w foremce.
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Wyłożyć z formy na kuchenną kratkę i całkowicie wystudzić.