Sposób przygotowania:
Babka piaskowa z majonezemETAP 1:
Białka ubijam na sztywną pianę dodaję po jednym żółtku i po trosze cukru. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, zmniejszam obroty miksera i delikatnie dosypuję mąkę do masy jajecznej. Dodaję majonez oraz rozpuszczone i jeszcze dość gorące masło.
Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C, wstawiam ciasto i piekę przez ok. 30-35 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, studzę i przekładam na deseczkę .
ETAP 2:
Masło, cukier i mleko rozpuszczam na wolnym gazie, nie gotuję, zdejmuję z palnika i dodaję mleko w proszku z zależności od potrzeby - jedną lub dwie szklanki . Mieszam by nie było grudek. Odstawiam by polewa przestygła , następnie smaruję babkę. Wierzch dekoruję kandyzowaną skórką pomarańczową.