anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka pomarańczowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smakowita babka pomarańczowa.

Babka pomarańczowa

Składniki:

Babka pomarańczowa

 

 

  • 250 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru(szklanka =200 ml)
  • 1,5 łyżeczki
  • proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka suszonej mielonej skórki pomarańczowej
  • 15 kropel zapachu pomarańczowego
  • Polewa czekoladowa
  • 6 kostek białej czekolady

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa
Całe jajka ubić z cukrem aż urosną i zbieleją, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać, dodać wrzącą margarynę ,skórkę i zapach pomarańczowy.Wszystko wymieszać, blaszkę na babke wysmarować lekko olejem, wlać ciasto .Piec w 180 st C około 50 min do suchego patyczka.Gotową wystudzoną babkę, polać polewą czekoladową i posypać startą białą czekoladą.Smacznego.