Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka pomarańczowa z tęczową polewą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podczas pieczenia, po domu rozchodzi się cudny zapach pomarańczy.

Babka pomarańczowa z tęczową polewą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka pomarańczowa z tęczową polewą

 

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa z tęczową polewą
Z pomarańczy po wyszorowaniu ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, dolewamy sok i przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy też proszek do pieczenia i całość miksujemy 4 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy jeszcze skórkę pomarańczową i ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę przenosimy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Roztapiamy czekoladą dodając mleko. Dzielimy na porcje i bawimy barwnikami. Dekorujemy babkę kolorową polewą i posypujemy cukrową posypką.
Babka pomarańczowa z tęczową polewą
Masę musimy miksować, aż będzie bardzo puszysta,
Babka pomarańczowa z tęczową polewą
Upieczoną babkę dekorujemy kolorową polewą i cukrową posypką