Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Babka ponczowa z kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wilgotna babka z akcentem owoców. Doskonała do popołudniowej kawy lub herbaty, a także na przyjęcia

Babka ponczowa z kokosem

Składniki:

Babka ponczowa z kokosem

 

  • mąka - 2 szklanki
  • jajka - 4 szt
  • masło - 1/2 kostki
  • drożdże instant - 7 g
  • cukier - 3 łyżki
  • wiórka kokosowe - 3 + 3 = 6 łyżek
  • sól - odrobina

 

  • nasączenie:
  • cukier - 1 szklanka
  • woda - 1.5 szklanki
  • wanilia - rdzeń laski 1/2
  • lub cukier z prawdziwą wanilią - 1 opak
  • ew. owoce do dekoracji ( pokrojone jabłka, gruszki, maliny)
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Babka ponczowa z kokosem
Masło roztapiamyistudzimy . Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami oraz szczyptą soli. Dodajemy cukier oraz jajka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło oraz wiórka kokosowe. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Przekładamydo natłuszczonej formy z kominkiem. Pozostawiamy na ok. 15 - 20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Pieczemy 40 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia w formie, a następnie wyjmujemy babkę z formy. Z wody, cukru, cukru z wanilią lub rdzenia wanilii gotujemy gęsty syrop. Babkę nakłuwamy wykałaczką. Nasączamy syropem. Odstawiamy, by dobrze ostygła. Posypujemy 3 łyżkami wiórków kokosowych , a otwór napełniamy pokrojonymi owocami skropionymi resztą syropu lub pozostawiamy bez owoców.