Sposób przygotowania:
Babka ponczowa z kokosem
Masło roztapiamyistudzimy . Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami oraz szczyptą soli. Dodajemy cukier oraz jajka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło oraz wiórka kokosowe. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Przekładamydo natłuszczonej formy z kominkiem. Pozostawiamy na ok. 15 - 20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Pieczemy 40 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia w formie, a następnie wyjmujemy babkę z formy. Z wody, cukru, cukru z wanilią lub rdzenia wanilii gotujemy gęsty syrop. Babkę nakłuwamy wykałaczką. Nasączamy syropem. Odstawiamy, by dobrze ostygła. Posypujemy 3 łyżkami wiórków kokosowych , a otwór napełniamy pokrojonymi owocami skropionymi resztą syropu lub pozostawiamy bez owoców.
msewka