Sposób przygotowania:
Babka świąteczna
Do miski przesiać mąkę, zmielone orzechy, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać czekoladę stratą na bardzo małych oczkach. Ponownie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno a następnie cały czas ubijając dodawać cukier. Gdy się rozpuści dodawać po 1 żółtku i cały czasu ubijać. Gdy składniki się połączą partiami dodawać suche składniki i mieszać na wolnych obrotach. Ciasto przelać do keksówki i piec około 40-45 w 180 st. Ostudzić zupełnie. Następnie delikatnie rozkroić wzdłuż na 3 placki. Posmarować powidłami i ponownie włożyć do czystej keksówki ( wcześniej delikatnie owinąć papierem do pieczenia), odłożyć na 2-3 godziny. Następnie wyjąć babkę z lodówki. Dekoracja: W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Następnie przełożyć do mocnego woreczka, ścisnąć worek w rożek i zrobić malutką dziurkę. Na papier do pieczenia wylewać czekoladę tworząc gwiazdki. Gdy czekolada delikatnie zastygnie przelozyć do lodówki aby całkiem zastygła. Ponownie w kąpieli wodnej roztopić mleczną czekoladę. Dodać mleko i wymieszać. Ciepłą polać babkę. Orzechy przekroić na pół i ułożyć na polewie. Na koniec położyć gwiazdki z białej czekolady.