PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Babka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepsza babka na Wielkanoc.

Babka wielkanocna

Składniki:

Babka wielkanocna

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 jaja
  • kilka kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
  • 1/2 szklanki śmietanki 18% tł.
  • Do dekoracji:
  • 1 Lukier gotowy klasyczny Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie utrzeć z cukrem, dodać żółtka, aromat, mąkę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ciasto delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać rodzynki oprószone mąką. Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Do formy nałożyć ciasto. Piec około 45 min. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Wystudzoną babkę posmarować lukrem rozpuszczonym w kąpieli wodnej.