jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka z bułek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

babka z bułek rewelacyjna babka, wszystkim smakuje

Babka z bułek

Składniki:

Babka z bułek

 

  • 50 dag czerstwej bułki
  • 0,5 litra mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 50 dag jabłek
  • 10 dag masła
  • 6 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru- do posypania

Sposób przygotowania:

Babka z bułek
Bułkę pokrajać na kromki, ułożyć jedną warstwą w naczyniu, zalać mlekiem wymieszanym z jajkami i pozostawić, aby bułki wchłonęły płyn.
Obrane jabłka pokrajać na cienkie plasterki i wymieszać z cukrem i cynamonem.
Formę wysmarować 1/2 ilości mleka i jej dno wyłożyć warstwą bułek około 1/3 całości, na które wsypać 1/2 jabłek i przykryć taką samą jak pierwsza warstwą bułek.
Położyć resztę jabłek, a na nie pozostałe kromki bułki.
Skropić po wierzchu stopionym masłem. Piec 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Podawać na ciepło,posypując po wierzchu cukrem pudrem.