joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Babka z nutellą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniała, wilgotna babka do popołudniowej kawy.

Babka z nutellą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z nutellą i orzechami

 

 

  • Polewa:
  • gorzka czekolada 100g
  • 50g masła

 

Sposób przygotowania:

Babka z nutellą i orzechami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać nutelle a później po 1 żółtku. Na koniec wmieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, mleko i kakao. Białka ubic na sztywna pianę ze szcz. soli. Wymieszać z ciastem. Wylać do formy na babkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Po 20 min zwiększyc temp. do 170 st i piec kolejne 30 min do tzw. Suchego patyczka. Ostudzić. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać babkę i posypać migdałami.
Babka z nutellą i orzechami
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę
Babka z nutellą i orzechami
cały czas ucierając dodawać nutelle i po 1 żółtku
Babka z nutellą i orzechami
Ciasto wylać do foremki i piec do tzw suchego patyczka
Babka z nutellą i orzechami
Polewa: masło rozpuścić i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać