aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne i sycące danie. Jest dobrą alternatywą dla smażonych placków ziemniaczanych.

Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą

 

  • Porcja na blaszke do tarty:
  • ok. 1kg ziemniaków
  • kiełbasa
  • pół cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • odrobina mleka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki mąki
  • majeranek, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą
Cebulę i część kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy. W misce łączymy ziemniaki, żółtko jaja, podsmażoną kiełbasę i cebulę, przyprawy. Dodajemy mąke, kaszę i odrobinę mleka. Do wymieszanych na jednolitą masę składników dodajemy jeszcze ubite białko jaja (spowoduje, ze babka będzie mniej zbita) i wykładamy na blaszkę. Na wierzchu układamy pozostawioną wcześniej, pokrojoną w plasterki kiełbasę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C przez ok. 40 - 50 min.
Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą
Starte ziemniaki odsączamy a kiełbase z cebulą podsmażamy na oleju
Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą
masę przekładamy do formy, a na wierzchu układamy kiełbasę