Babka z ziemniaków.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis dostałam od sąsiadki,która miała go z "jakiejś gazety".Wypróbowałam i moim domownikom przypadła do gustu.

Babka z ziemniaków.

Składniki:

Babka z ziemniaków.

 

Sposób przygotowania:

Babka z ziemniaków.
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce tak jak na placki. Jeśli będzie dużo soku to odlewamy go.boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę rumienimy na patelni.Połowę skwarków odkładamy a resztę razem z tłuszczem dodajemy do ziemniaków.Do masy ziemniaczanej dodajemy również jajka,przepuszczony przez praskę czosnek.Doprawiamy i mieszamy.Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.Pieczemy w tem. 190stopni około dwóch godzin.Upieczoną babkę kroimy na porcje posypujemy skwarkami i polewamy śmietaną.Podajemy z surówką.obrane iumyte ziemniaki